Jesienne Spotkanie z Sadem
1 października 2022 r.
Stacja Terenowa Klubu Przyrodników w Owczarach
(Muzeum Łąki)
11.00-13.00 DAWNE ODMIANY DRZEW OWOCOWYCH (wykład w plenerze z wyjściem do sadu)
O starych odmianach i ich różnorodności, skąd się wzięły, dlaczego tak trudno je kupić, gdzie ich szukać, jak je rozmnażać, jak pielęgnować; czy lepiej sadzić drzewka karłowe czy silnie rosnące, i na jakich podkładkach? No i co z tym cięciem, czy można nie przycinać drzewek? I wiele innych zagadnień…
(Ewa Drewniak – przyrodniczka ze Stacji w Owczarach)
13.00-14.00 O CZYM SZUMIĄ DRZEWA?
Ważne sprawy o drzewach – o tym jak są zbudowane, komu są potrzebne, czy drzew potrzebujemy tylko w lesie, czy drzewa bywają niebezpieczne?
(Natalia Duer – Fundacja Dziupla Inicjatyw Przyrodniczych)
14.00 -15.00 OGNISKO
Zupa dyniowa i pieczona dynia dla każdego. Eko - dynie, różnych odmian wyhodowaliśmy specjalnie na to spotkanie w naszej szkółce w Owczarach.
Będzie można też skorzystać z ogniska i piec swoje własne przysmaki na patyku albo na grillu nad ogniskiem.
(Ola Karłowska i chętni do pomocy)
15.00-16.00 OWOCE NIEOCZYWISTE
Owoce, to nie tylko soczyste jabłka i gruszki. To również strąki fasoli, orzechy, makówki, kolczaste rzepy i noski klonu. Podczas warsztatów zapoznamy się z różnorodnością owoców i zastanowimy na tym, po co rośliny je wytwarzają i kto na tym korzysta.
(Magdalena Wojciechowska – botaniczka z Fundacji NATURA-lnie)
16.00-17.00 OWOCOWE WIANKI (warsztat plastyczny)
To ostatni moment, by nacieszyć się zapachami, barwami, ciepłymi promieniami słońca, i zatrzymać te chwile na dłużej. Podczas warsztatów wykonamy wiklinową bazę do wianka, który przyozdobimy jesiennymi, dzikimi owocami, ziołami, piórami, liśćmi… Słowianie wieszali takie wianki na drzwiach, by broniły dostępu złych mocy, kształt koła nadawał im cechy sakrum, a my z tą intencją zaczarujemy nadchodące, pochmurne jesienne dni.
(Jagoda Gąsiorowska – artystka i edukatorka z pracowni JaWa w Łośnie).
17.00-18.00 DOMOWE PRZETWORY OWOCOWE (konkurs dla każdego, kto wytwarza przetwory z owoców)
Przywieźcie swoje najlepsze przetwory - powidła, dżemy, galaretki, musy, a nawet... wina, nalewki, octy i inne specjały, i weź udział w konkursie.
Na najsmaczniejsze domowe przetwory, wybrane drogą degustacji przez uczestników Spotkania, czekają nagrody.
Ponadto
- Wystawa i degustowanie wielu różnych, starych odmian jabłek i gruszek, których nie znajdziecie w żadnym sklepie, m.in. Cesarz Wilhelm, Boskoop, Reneta Szara, Reneta Złota, Piękna z Hernhut.
- Sprzedaż drzewek owocowych (starych odmian), przetworów owocowych i eko-dynii.
Spotkanie ma charakter plenerowy, większość zajęć odbywać się będzie na zewnątrz.
UDZIAŁ W SPOTKANIU JEST BEZPŁATNY, SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
Kontakt
Stacja Terenowa Klubu Przyrodników (Muzeum Łąki)
Owczary 17, 69-113 Górzyca, woj. lubuskie
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.